marți, 7 iunie 2011

Valabilitatea rca


In urma incheierii unei polite de asigurare de tip RCA (obligatorie pe intreg teritoriul tarii noastre), este obligatoriu sa primiti urmatoarele documente: contractul de asigurare (semnat de ambele parti – asigurat si asigurator), polita RCA, vigneta, documentul de asigurare cu valabilitate internationala. O polita RCA poate fi incheiata pe o durata de 6 sau 12 luni, alegerea fiind in intregime a celui asigurat.
O data incheiata polita RCA, raspunderea este preluata de asigurator in ziua urmatoare celei in care s-a incheiat polita. Exceptie de la aceasta regula fac politele incheiat pentru autovehiculele care au schimbat proprietarul si care urmeaza a fi inmatriculate fie pe un nou nume, fie pentru prima data. In acest caz, responsabilitatea asiguratorului incepe din momentul incheierii politei. Astfel, daca polita dvs. RCA se apropie de data expirarii, trebuie sa incheiat o noua polita cel tarziu in ultima zi de valabilitate a celei vechi. Daca doriti sa o incheiati mai devreme, puteti solicita brokerului sau agentului de asigurari sa va treaca o data de intrare in vigoare a politei ulterioara.
In cazul in care autovehiculul isi schimba proprietarul, asigurarea RCA nu mai este valabila, fiind necesara incheierea unei noi polite. Ca atare, asigurarea RCA nu este transmisibila, in special in contextul introducerii sistemului bonus/malus conform caruia valoarea politei este calculata individual pentru fiecare sofer. Exceptie de la aceasta regula fac automobilele in leasing. La expirarea contractului de leasing, aceeasi polita poate fi folosita in continuare de catre sofer pana la expirarea valabilitatii sale daca noii proprietari coincid cu utilizatorii autovehicului, asa cum au fost ei specificati in polita de asigurare si in contractul de leasing. Mai mult, pentru ca polita RCA sa poata fi folosita in continuare trebuie ca polita de asigurare sa fi fost platita integral la data incetarii contractului de leasing. In caz contrar, noul proprietar al autovehiculului trebuie sa incheie o noua polita RCA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu